Heeft u ook zo’n zin om binnenkort in de tuin aan de slag te gaan? En wilt u uw tuin aantrekkelijk(er) maken voor bijvoorbeeld vogels, egels en vlinders? In samenwerking met de gemeente Groningen organiseert tuinadviesbureau De Korenbloem uit Winsum de korte cursus 'Natuurrijk tuinieren'.

In zes bijeenkomsten en twee excursies komen alle aspecten van natuurlijk tuinieren aan bod. U leert uw tuin zo in te richten dat bijen, vlinders en vogels zich er thuis voelen. Tijdens de cursus voeren deelnemers een aantal praktische opdrachten uit en maken zo een stappenplan voor een natuurrijke tuin of een natuurrijk deel van de tuin. Ook is er ruimte voor wensen en inbreng van de cursisten zelf.

Rixt Langeveld, eigenaar van tuinadviesbureau ‘De Korenbloem, tuinen met visie’ verzorgt de cursussen.

Start cursus

Donderdag 12 maart start cursus ‘Natuurrijk tuinieren’ bij Tuinland aan de Peizerweg, van 19.00 uur tot 21.00 uur.

Cursusdata

Voorjaar: 12 en 26 maart, 9 april, excursie 11 april.
Najaar: 3 en 17 september en 1 oktober. Excursie 26 september.

Kosten

De inschrijfkosten zijn € 95, inclusief cursusmap en consumpties. Het aantal deelnemers varieert van 8 tot maximaal 15 deelnemers.

Aanmelden

Meld je aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Meer informatie? Ga naar www.dekorenbloemtuinen.nl of bel 06 132 56 244.

Stenen eruit Groen erin – ont-tegel je tuin

Nederland ‘versteent’ in een hoog tempo. Telkens meer mensen maken vloeren in hun tuinen: zij kiezen voor stenen en beton in plaats van gras en planten. Het lijken wel parkeerplaatsen… Steen in plaats van groen. Waarom doen we dat eigenlijk?

Voor de natuur

De natuur in Nederland heeft het moeilijk. We lezen over de achteruitgang van het aantal vlinders en vlindersoorten. Over de bijen -uiterst belangrijk voor onze voedselproductie- die te weinig bloeiende (oorspronkelijke) planten vinden. Vogelsoorten zoals de huismus worden van heel gewoon bijna zeldzaam, omdat mensen vaak verharde schuttingen in plaats van beschutte en veilige heggen in de tuinen plaatsen. Hierdoor raken de tuinen geïsoleerd, zodat ze ontoegankelijk zijn voor bepaalde diersoorten als egels. Kortom, we geven planten en dieren niet genoeg ruimte om te leven. Met name in de stad.

Voor het riool

Bij verharde tuinen kan het regenwater niet rechtstreeks de grond intrekken. Het water wordt dan via de tegels rechtstreeks naar de put, dus op het riool, afgevoerd. Bij stevige regenbuien wordt het riool dusdanig overbelast, met overstromingen op straat als gevolg. Aangezien er door de klimaatverandering telkens meer neerslag valt, zal het naar verwachting in de toekomst tot (nog) meer overlast veroorzaken.

Voor de natuur en dus voor je toekomst

Critici spreken inmiddels van woestijntuinen of versteende tuinen. Steeds vaker wordt de tuin betegeld met materiaal dat op dat moment in de mode is. Gemakkelijk te onderhouden, denken de eigenaren. Maar dat valt tegen, want tussen de kieren groeit natuurlijk toch ‘onkruid’... Vogels, vlinders en andere dieren hebben in zo’n tuin niets te zoeken.
De huidige tuincultuur moet dus echt veranderen! Ont-tegel je tuin en maak ‘m natuurvriendelijk. Hoog tijd om in actie te komen en je tuin weer te laten leven!

nieuwsbrief

@grunobuurt

Twitter response: "Invalid or expired token."

Bekijk de activiteitenagenda van de Grunobuurt

Lees de berichten uit de Grunotuin

Ontdek de Plek in de Grunobuurt

Tegel sec Vrouger

Lees alle Kunstnieuws uit de Grunobuurt

Over buurtpand KOPPEL

Fotogalerij

Lees over de VvE van de Bewoners van de Grunobuurt