Op de oproep aan adoptieouders van de Vogelhuisjes (en andere belangstellenden) om mee te helpen bij de jaarlijkse schoonmaakdag hebben we een paar enthousiaste reacties ontvangen. Na ons verzameld te hebben bij de Koppel, zijn we met een groep van 8 mensen op pad gegaan. Gewapend met routekaart, ladder, borstel en camera zijn verschillende vogelhuisjes in de Grunobuurt schoongemaakt. Dat schoonmaken is niet heel erg ingewikkeld. Lees hieronder nog een paar tips van stadsecoloog Jan Doevendans.

Het werd een gezellige middag en we hadden er erg mooi weer bij! Gelukkig konden we een groot aantal (soms hoog opgehangen) kastjes overslaan met schoonmaken. De kasten voor gierzwaluwen, kauwen, vleermuizen, insecten en het grootste deel van de mussenkasten hoefden niet. Maar de meeste kasten voor mezen en andere kleine zangvogels hebben een schoonmaakbeurt gehad.
Tot onze grote verbazing zat in veel kasten toch een nestje waarvan weer het grootste deel succesvol is uitgevlogen. Ondanks het feit dat we de kasten pas in maart hebben opgehangen (wat laat is voor het in gebruik nemen door vogels) zijn er dus best  veel bewoond geweest! We hadden de afgelopen tijd al wel berichten ontvangen van adoptieouders die ‘bewoning’ meldden, maar nu was het bewijs ook daar. De ‘bewoonde’ vogelhuisjes zijn geregistreerd. Verreweg de meeste vogelhuisjes zijn gebruikt door meesjes. Enkele gierzwaluwkasten zijn tijdelijk gekraakt door spreeuwen.

Lena van der Wal kwam ook nog even langs om haar kunstwerk te inspecteren en dat was erg gezellig. Nadien was het tijd voor napraten en naborrelen in het Buurtcentrum en daarmee hebben we de eerste Vogelhuisjesschoonmaakactie succesvol afgesloten.

We hopen volgend jaar op een nog grotere deelname van adoptieouders (of andere buurtbewoners) die mee willen doen/denken met de werkgroep. Het is leuk om te doen en kost weinig tijd!

Tips van stadsecoloog Jan Doevendans voor de adoptieouders die zelf hun kast schoonmaken:

  • Het belangrijkst om schoon te maken zijn de kastjes voor kool- en pimpelmezen.
  • De beste tijd voor schoonmaken is het najaar.
  • Het oude nest er als prop uitpakken en het kastje met een borstel schoonvegen.
  • De kastjes hoeven NIET uitgespoeld met kokend water.
  • Geen gif of andere producten gebruiken tegen vlooien, luizen of andere insecten.
  • Kasten met vleermuizen met rust laten.
  • Kijk naar resten van eitjes of dode jongen en andere bijzonderheden. Het is leuk dit door te geven aan de werkgroep zodat die een goed beeld krijgt van het gebruik van de kastjes.

Tot volgend jaar!

De Vogelhuisjeswerkgroep

nieuwsbrief

@grunobuurt

Twitter response: "Invalid or expired token."

Bekijk de activiteitenagenda van de Grunobuurt

Lees de berichten uit de Grunotuin

Ontdek de Plek in de Grunobuurt

Tegel sec Vrouger

Lees alle Kunstnieuws uit de Grunobuurt

Over buurtpand KOPPEL

Fotogalerij

Lees over de VvE van de Bewoners van de Grunobuurt