Sinds maart 2015 is er in de Grunobuurt een Vogelhuisjeswandelroute. Deze is in opdracht van het wijkteam door kunstenares en ontwerper Lena van der Wal bedacht met als doel om het noordelijke en het zuidelijke deel van de wijk te verbinden. 

De routekaart kun je HIER bekijken en downloaden.

Inspiratie

Er staan prachtige gebouwen in de Grunobuurt. Om hier meer aandacht voor te vragen bedacht Lena van der Wal een route met designvogelhuisjes door de hele buurt. Prototype koolmeeskast Snelliusstraat
De vormgeving verwijst naar de interessante architectuur in de straten van de Grunobuurt. Op die manier verleiden ze voorbijgangers om met een frisse blik naar al die prachtige, soms verstopte, gebouwen van de buurt te kijken. Er is een heuse route langs 60 designvogelhuisjes ontstaan: een Vogelhuisjesroute. Om ze allemaal te vinden vergt dit een ware speurtocht door de hele wijk.

Ruimte voor vogels, vlinders, bijen en vleermuizen

In de huisjes kunnen niet alleen vogels terecht; een aantal huisjes krijgt de vorm van een bijenhotel, een vlinderkast of een CE3A5721
vleermuizenkast.
Belangrijk uitgangspunt was dat de dieren zich thuis zouden voelen in hun nieuwe onderdak. De huisjes zijn daarom in samenwerking met vogeldeskundigen en stadsecologen vormgegeven. Hierdoor zijn ze niet alleen mooi om te zien, maar ook functioneel en passend bij de behoeften van de nieuwe bewoners. Gronings maquettebouwer Jaap Kraayenhof was verantwoordelijk voor de uitwerking van de huisjes, waarbij lokaal gekapt larikshout gebruikt is.

Van vogelhuisje tot vogelvilla

Sommige vogelhuisjes zijn zo groot geworden dat er eerder sprake is van een heuse vogelvilla. Een mussenkast voor drie vogelfamilies is wel iets anders dan een vogelhuisjes voor slechts een koolmeessetje.

Expositie

Door het bij elkaar zien van zoveel mooie & unieke vogelhuisjes ontstond het idee om een expositie te organiseren. De Grunobuurt weergegeven in vogelhuisjes; dat is een uniek aanzicht. Nu de vogelhuisjes eenmaal hangen, zien we ze immers nooit meer allemaal bij elkaar. Van 27 februari tot en met 24 maart 2015 waren ze te bezichtigen in de hal van het voormalig RO/EZ aan het Gedempt Zuiderdiep.

Opening

Op 26 en 27 maart 2015 zijn de huisjes opgehangen bij de wijkbewoners die de huisjes geadopteerd hebben. Op zaterdag 28 maart 2015 is door ecoloog Jan Doevendans en vogelhuisadoptieouder Theo het vogelhuisje op de hoek van de Paterswoldseweg/Lorentzstraat symbolisch onthuld. Na de onthulling van dit vogelhuisje werd met de belangstellenden een stukje van de vogelhuisjesroute gelopen. Na afloop proostten we in buurtpand Koppel op het mooie eindresultaat van dit leuke project.

OOG TV maakte een beeldverslag tijdens het plaatsen van de vogelhuisjes.

Routekaart

Lena heeft een routekaart gemaakt van de locaties van alle vogelhuisjes en die kun je HIER in PDF bekijken. De routekaart is te printen op A4. Succes met het zoeken van alle vogelhuisjes!

Er is een mooi fotoverslag over een wandeling door de Grunobuurt - in de categorie 'Stad Nu'- op Weblog Groninganus verschenen waar de vogelhuisjes ook in worden genoemd. Klik hier voor het verslag.

Vogelhuisjeswerkgroep

Het idee was dat Grunobuurtbewoners die langs de route wonen de ‘huisjes’ en ‘hotels’ kunnen ‘adopteren’. De verantwoordelijkheden die bij zo’n adoptie horen zijn: zorgen dat ze blijven hangen, zorgen voor een (gezamenlijke) jaarlijkse schoonmaakbeurt in het najaar en voor een overdracht op een volgende bewoner in geval van verhuizing. Op dit moment zijn alle vogelhuisjes voorzien van een adoptieouder, maar de vogelhuisjeswerkgroep kan altijd de hulp van enthousiaste bewoners gebruiken. Aanmelden kan hier.

Eerste schoonmaakactie 3 oktober 2015

Op 3 oktober heeft de vogelhuisjeswerkgroep de eerste schoonmaakactie georganiseerd. Met lange ladders, handschoenen, een routekaart en een borstel gingen de vrijwilligers op pad om de vogelhuisjes schoon te maken. Gelukkig hoefden niet alle 60 vogelhuisjes worden schoongemaakt. Dat schoonmaken is niet heel erg ingewikkeld. Hieronder staan wat tips van stadsecoloog Jan Doevendans voor de adoptieouders die zelf hun kast schoonmaken en alle andere belangstellenden met vogelhuisjes:

  • Het belangrijkst om schoon te maken zijn de kastjes voor kool- en pimpelmezen.
  • De beste tijd voor schoonmaken is het najaar.
  • Het oude nest er als prop uitpakken en het kastje met een borstel schoonvegen.
  • De kastjes hoeven NIET uitgespoeld met kokend water.
  • Geen gif of andere producten gebruiken tegen vlooien, luizen of andere insecten.
  • Kasten met vleermuizen met rust laten.
  • Kijk naar resten van eitjes of dode jongen en andere bijzonderheden. Het is leuk dit door te geven aan de werkgroep zodat die een goed beeld krijgt van het gebruik van de kastjes.

Vragen of contact?

Wilt u meer weten over de vogelhuisjes neem dan contact op met de wijkraad (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Wil je juist meer weten over hoe ze zijn ontworpen en gemaakt, neem dan contact op met Lena van der Wal (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).