Nieuwsbrief nr.3 – november 2019


Deze week wordt de derde nieuwsbrief van dit jaar huis-aan-huis in de Grunobuurt verspreid. De nieuwsbrief wordt verzorgd door Wijkraad Grunobuurt in samenwerking met de Activiteitengroep en de webredactie van Grunobuurt.nl.

Mocht je de papieren nieuwsbrief op een of andere manier niet hebben ontvangen, dan kun je hem hier (pdf) lezen.

Woon je niet in de Grunobuurt, maar wil je de nieuwsbrief wel ontvangen? Stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met je verzoek. Je ontvangt de nieuwsbrieven van de Grunobuurt dan per e-mail.

Lees meer...

Buurtbabbel: Slim omgaan met geld


Donderdag 21 november organiseert het WIJ-team in samenwerking met Buurtcentrum Stadspark en buurtbewoners een Buurtbabbel. Het thema van deze (na)middag is 'Slim omgaan met geld'. Na afloop kun je in de KelderBar stamppot eten (€ 5,–).

 

Hoe duurzaam is de Grunobuurt?


Als je rondwandelt in de wijk zie je op het oog weinig duurzame initiatieven in de Grunobuurt. Toch zijn de nieuwste woningen in de wijk al niet meer aangesloten op het aardgas, maar op een warmtenet en zijn er enkele bewoners actief aan de slag gegaan met het verduurzamen van hun, vaak oudere, woning om deze van het gas af te kunnen sluiten. En van bovenaf (Google Maps) ontwaar je enkele daken die zijn voorzien van zonnepanelen. Het kan ook klein, zoals bewoners die een tegel uit de tuin of voor hun gevel hebben vervangen door een plant.

Van het (Gronings) gas af, waar moet ik beginnen?

Je kunt er niet om heen: duurzaamheid, klimaatproblemen, aardbevingen, Gronings aardgas – dagelijks is het in het nieuws. Complete wijken in Nederland zijn al volop bezig met energietransitie. Energiecoöperaties schieten als paddenstoelen uit de grond. De gemeente Groningen heeft samen met het Waterbedrijf zelfs een warmtebedrijf opgericht. Je kunt je afvragen: waarom doen ze dit?

Waarom verduurzamen?

Volgens het klimaatakkoord moeten in Nederland in 2050 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen van het aardgas af. Dat betekent isoleren en gebruikmaken van duurzame warmte en elektriciteit. Dit alles voor een beter klimaat.

Gemeenten krijgen een belangrijke rol in deze verduurzaming. Het voornemen bestaat om de verduurzaming wijk voor wijk gestructureerd aan te pakken. Er moet flink wat gebeuren. Als eerste stap moeten in 2030 de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd zijn.

Dat gaat wijk voor wijk, maar wel in een steeds hoger tempo. De gemeentes weten in 2021 welke wijk wanneer aan de beurt is. Bewoners worden daarbij betrokken. Het is de bedoeling dat de investering in verduurzaming betaald kan worden uit de opbrengst van een lagere energierekening.

Wat gebeurt er in de Gemeente Groningen?

Op de website van de Gemeente Groningen staat informatie over de wijkenergieplannen. Wat je nu al kunt doen of waar je mee kunt beginnen lees je bijvoorbeeld op gemeente.groningen.nl/wijkenergieplannen.

Een kleinschalig, particulier initiatief is bijvoorbeeld Inductie 050. Zij stellen, voor een week, een kleine draagbare inductiekookplaat beschikbaar aan iedereen die wil weten hoe koken op inductie nou in het echt gaat. Voor je het weet kook je met de kerst ook al op inductie!

Wat zijn de plannen van de Gemeente Groningen voor de Grunobuurt?

Via de interactieve kaart Groningen Aardgasvrij 2035 van de gemeente kun je er dit over lezen:

Grunobuurt: In deze wijk lijkt een warmtenet de meest geschikte oplossing te zijn als vervanger voor aardgas. Bij een warmtenet ontvangen woningen heet verwarmingswater uit een collectief warmtenet. Hierbij gaat warmte door leidingen in de grond naar woningen en andere gebouwen. Via een ‘warmtewisselaar’ in de woning, komt de warmte in het eigen cv-systeem. Het aanleggen van een warmtenet is duur, maar als de energie relatief goedkoop is kan het toch een aantrekkelijke oplossing zijn. Warmtenetten zijn het kansrijkst in wijken met dichte bebouwing, met name voor huizenblokken/flats met blokverwarming. Voorwaarde is dat er in de ondergrond voldoende ruimte is. Uiteraard moet het water met duurzame energie of restwarmte worden verwarmd.

Wat is een Warmtenet en wat kost het?

Laat het nieuwste deel van de Grunobuurt hier nu toevallig al ervaring mee hebben! De nieuwe woningen in het noordelijk deel van de Grunobuurt zijn namelijk al aangesloten op een warmtenet, een zogenaamd Warmte Koude Opslag-systeem (WKO). In de zomer koelen en in de winter verwarmen. Klinkt aangenaam toch?

Op de website van Warmtestad wordt uitgelegd hoe een WKO werkt. Ook vind je hier de tarieven (2019) voor de Grunobuurt. Een warmtenet zoals deze betekent bijvoorbeeld dat je niet meer (jaarlijks) over kunt stappen van (gas/warmte-)leverancier. Iets wat veel mensen toch jaarlijks bijvoorbeeld via de onafhankelijke website gaslicht.com doen om een lagere energierekening te krijgen. Dat is bij dit warmtenet niet meer mogelijk.

Er zijn naast WKO-netten natuurlijk ook andere mogelijkheden om je woning te verduurzamen. Andere vormen van warmtenetten of los van een warmtenet kiezen steeds meer mensen voor bijvoorbeeld voor een individuele warmtepomp om de woning te verwarmen. Welke kosten dit met zich mee breng is sterk afhankelijk van het type woning, de isolatiewaarden, etc. Op de website van de Consumentenbond kun je lezen wat een warmtepomp is.

Oproep

We doen een oproep aan alle buurtbewoners om ervaringen en vragen over verduurzaming met ons te delen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wat kun je zelf doen, wat kun je verwachten, waar moet je beginnen of is het verstandiger om nog even te wachten? En niet te vergeten: welke subsidies zijn er, wat kost het en vooral ook: wat worden dan mijn nieuwe energielasten? Als er behoefte aan is, kunnen we een informatieavond organiseren in het voorjaar van 2020.

 

Maandag 18 november: Heel de Buurtbijeenkomst


Alle bewoners van de Grunobuurt zijn van harte welkom op maandagavond 18 november in Buurtcentrum Stadspark voor alweer de derde HdBB. We gaan het onder andere hebben over het Stadspark, de nieuwbouw in noord en de leefbaarheid in en om onze Grunobuurt.
Tip: Neem je mobiele telefoon mee, want we gaan interactief aan de slag!

Wil je zelf een onderwerp of een pittige stelling inbrengen? Stuur dan voor 15 november een mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Update beroep blok 5 Lampisterie


Het appartementencomplex Lampisterie (‘blok 5’) in de Grunobuurt heeft het hoogste punt inmiddels bereikt. Het langlopende traject van bezwaar en beroep tegen de omgevingsvergunning van dit blok loopt echter nog steeds door.

Lees meer...

Voortgang vernieuwde gemeentelijke visie op het Stadspark


De gemeentelijke visie op het Stadspark stamt uit 2006 en is op onderdelen verouderd. Op dit moment weten relatief weinig inwoners het park te vinden, terwijl de druk op andere groengebieden in de stad toeneemt. Men wil daarom ruimte bieden aan initiatieven die de mogelijkheden van het park vergroten of beter benutten, zonder bestaande kwaliteiten uit het oog te verliezen. Ook de fysieke bereikbaarheid en verbinding met de stad kan een stuk beter.

Lees meer...

Airbnb in en om de Grunobuurt


Airbnb begon in 2008 als een website waarop mensen hun huis tijdelijk als vakantieadres aan toeristen aanboden als ze zelf op vakantie waren of tijdelijk elders verbleven. Inmiddels worden tienduizenden huizen in de hele wereld verhuurd voor toeristisch gebruik. Hoe zit dat in en om de Grunobuurt?

Lees meer...

Praat mee over buurtbeheer Nijestee


De buurtbeheerders van Nijestee hebben niet alleen de taak de publieke ruimtes van de gebouwen van Nijestee schoon en veilig te houden, maar zijn ook de ogen en oren in de buurt. Ze houden toezicht en wanneer er sprake is van overlast of wanneer er zorg nodig is, melden zij dit op de juiste plek.

Wat zou een buurtbeheerder volgens jou (nog meer) moeten doen, wat is de meerwaarde van een buurtbeheerder en hoe kunnen zij (nog) beter contact maken met jou als huurder?

Nijestee organiseert dit najaar drie bijeenkomsten, waarin je kunt meepraten over buurtbeheer. Deze vinden plaats op woensdag 13 november, woensdag 20 november en woensdag 27 november. De avond begint om 19.30 uur en duurt tot uiterlijk 21.30 uur. De bijeenkomsten vinden plaats op het kantoor van Nijestee aan het Damsterplein.

Wil je meepraten? Je kunt je aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of (050) 853 35 33.

Grunobuurt schoon dankzij mij


Eén keer per jaar worden in de Grunobuurt de Grunokriebels georganiseerd: een zaterdag in het voorjaar waarop buurtbewoners gewapend met vuilniszakken en grijpertjes de buurt ingaan om de boel weer netjes te maken. Kun je niet wachten tot de volgende Grunokriebels? Dan kun je op de site van Supporter van Schoon je favoriete stukje Grunobuurt aanwijzen dat je graag schoon houdt.

Lees meer...

Onderdoorgang Paterswoldseweg: het schiet mooi op


Als het goed is gaat kunnen fietsers en voetgangers vanaf vrijdag(avond) 8 november gebruikmaken van één zijde van onderdoorgang Paterswoldseweg. Rond 12 december gaat de onderdoorgang open voor alle verkeer. Voordat dat kan, moet er nog veel werk verzet worden, soms zelfs 24 uur per dag. Daarom is er 16 oktober een informatieavond georganiseerd voor omwonenden. De presentatie van die avond vind je op onze projectpagina over de Onderdoorgang Paterswoldseweg. Daar vind je ook de belangrijkste datums op een rijtje. 

aanmelden nieuwsupdate

@grunobuurt

Grunobuurt

RT @GronBereikbaar: Vandaag was de eerste werkdag dat fietsers en voetgangers vlot en veilig onder het spoor door kunnen bij de Paterswolds…

Grunobuurt

Weet iemand of juffrouw Kikkerbil vanavond thuis is?

Bekijk de activiteitenagenda van de Grunobuurt

Tegel sec Vrouger

Lees hier alle nieuws over de onderdoorgang Paterswoldseweg

Lees alle Kunstnieuws uit de Grunobuurt

Over buurtpand KOPPEL

Fotogalerij

Tegel sec Aanpak ring zuid v2

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok