Vleermuizen fladderen als vlinders, met het formaat van een mus.
De Vleermuiswerkgroep Groningen doet een dringend beroep op bewoners van het zuidelijk deel van de Grunobuurt om in april en de eerste week van mei informatie over de aanwezigheid van vleermuizen in hun buurt te melden. Helpt u mee?
Gezocht: informatie over vleermuizen in de Grunobuurt
De werkgroep maakt zich zorgen over het effect van de ringweg zuid plannen voor de vleermuizen. Vleermuizen, die overdag in het zuiden van de Grunobuurt slapen, zoeken eten (insecten) langs de taluds van de ringweg: in een elips van de Paterswoldseweg naar het Hoornsediep, onder de Julianabrug door en dan weer terug. Volgens de plannen wordt het talud aan beide zijden van de ringweg, langs de Muntinglaan en langs de Laan van de Vrede, gehalveerd en twee keer zo steil als het nu is. Bomen worden gekapt. Waarschijnlijk kunnen er alleen maar struiken op het talud groeien. Die bieden de meest voorkomende dwergvleermuizen weinig bescherming en minder eten.
De werkgroep heeft wel wat gegevens over de Grunobuurt, maar die zijn onvoldoende en verouderd. Vleermuizen verhuizen ook nogal eens. Het gaat vooral om informatie over dwergvleermuizen. Dat zijn de kleine fladderaars die de meeste mensen wel eens zien vliegen. Ze beginnen een half uur na zonsondergang te vliegen, ongeveer vanaf het moment dat de lantaarnpalen aangaan. Waar worden ze gezien en speciaal: waar worden er meerdere tegelijk gezien?
Of waar vinden mensen opeens "muizenkeutels": buiten op de vensterbank, of op de tegels vlak bij het huis, soms een enkele buiten op een raam of aan de buitenmuur – op plaatsen waar een muis toch echt niet kan komen?
Vriendelijke vleermuizen
Dwergvleermuisvrouwtjes gaan tegen eind april als groep in een spouwmuur zitten. Daar krijgt elk vrouwtje 1 jong. Na 4 weken opvoeden vertrekken ze allemaal. Zo’n kraamkolonie telt (in de stad, gewoonlijk) tussen de 25 en 100 dieren.
Ze maken niets stuk, ze kunnen met hun tandjes alleen insecten eten, ze kunnen niet aan de balken knagen (vleermuizen zijn niet verwant aan muizen of konijnen: het zijn geen knaagdieren). Ze willen alleen tijdelijk een veilige warme plek om hun kinderen groot te brengen. Poep droogt in de spouw geurloos op. Mannetjesvleermuizen wonen apart, vaak alleen, maar soms slapen ze met een mannengroepje ook regelmatig op één vaste plek. Via deze link vindt u meer informatie over dwergvleermuizen.
Contact
Als u contact opneemt met de Vleermuiswerkgroep Groningen, nemen zij contact met u op om te komen kijken. U kunt Klarissa Nienhuys, coördinator Vleermuiswerkgroep Groningen, bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 050-3120741