Met dank aan Pieter Keekstra
Foto uit: Vier dagen in april – M.H. Huizinga

Na de Tweede Wereldoorlog, nog voor de stadsuitbreiding, waren er al bedrijven gevestigd aan de Hoornsediep.

Direct naast de woningen van Patrimonium was houthandel Beishuizen gevestigd. Het houtvervoer werd geregeld met paard en wagen door Reining, de vader van de latere eigenaar van Transportbedrijf Reining, nu onderdeel van Wagenborgen. Daarna kwam Timmerfabriek Excelsior en de praktijkschool voor volwassenen, later gevestigd aan het Winschoterdiep (Euvelgunne).

Aan het water, in een bocht van het Noord-Willemskanaal, stonden aan de dijk twee, door een dwarspad gescheiden, geel geschilderde houten huizen. In deze bocht lagen ook enkele woonschepen. Een van de tjalken werd bewoond door de eigenaar van (huizen)sloopbedrijf Koning. Iets verderop was een autosloperij gevestigd. Nog iets verderop was een scheepswerf gevestigd met een dwarshelling. Aan het balkengat was een werf voor houten (reddings)sloepen van Kerstholt.

Enkele honderden meters verder, ruim voorbij het Helperdiep, was een tweede scheepswerf gevestigd met een aantal arbeiderswoningen.

Wil je weten hoe het er nu uitziet? Kom eens langs in de Grunobuurt en breng een bezoek aan de Hoornsediep.

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok