Nu het gros van de werkzaamheden in Grunobuurt-Zuid afgerond is, is het tijd om bomen en groen terug te planten. Tussen januari 2016 en maart 2017 hebben geïnteresseerde bewoners, de Wijkraad Grunobuurt en met name de werkgroep Beheer en Verkeer, intensief overlegd met de gemeente om tot een hoogwaardig groenplan te komen, een plan dat nu uitgevoerd wordt.

Onderhandelingen

Bij het opstellen van het groenplan voor Grunobuurt-Zuid hebben alle partijen zich ingezet voor groen met een hoge natuurwaarde waarbij rekening wordt gehouden met onder andere bloei, insecten, vogels, vruchten, bescherming voor de bomen, uitstraling en onderhoud.
De gemeente Groningen stelde als eis dat het kleiner blijvende soorten straatbomen moesten worden in verband met de beschikbare ruimte. De betrokken buurtbewoners hebben vervolgens afgedwongen dat de bomen dan tenminste bij aanplant al een behoorlijke maat moesten hebben. De bomen die nu geplant worden, zijn allemaal minstens zeven jaar oud. Bij de voormalige Stadsparkkerk (het Convivium) bleek meer ruimte en daar komen dan ook een paar groter wordende soorten. In totaal worden er zo'n zestig bomen aangeplant. Voorjaar 2019 volgt de aanplant van nog vijtien bomen.

Bomen fors 2 zuid

Ook nieuwe initiatieven vanuit de buurt

Ondertussen hebben de jonge bewoners van het Convivium in de voormalige kerk aan de Snelliusstraat de strook aan de achterzijde van hun locatie zelf beplant met bloeiende, winterharde planten en kruiden. Hiervoor vroegen zij vooraf toestemming aan de gemeente en kregen die, inclusief € 100,–, op voorwaarde dat een aantal omwonenden voor akkoord zou tekenen. De bewoners van het Convivium gaan het bloembed zelf onderhouden.

Groenplan Grunobuurt-Zuid

Op de plaatsen waar de bomen en onderbeplanting komen, is een speciaal grondmengsel aangebracht om de nieuwe aanplant goed te laten groeien. De nieuwe aanplant krijgt de komende jaren extra water en voeding als dat nodig is.
De plattegrond met de groenplannen kun je hier (pdf) downloaden. Hieronder vind je de beplanting per straat.

Huygensstraat

• Was: mix van: Pyrus calleryana “Bradsford” (sierpeer, bloei witte bloemtuilen, herfstkleur van groen/rood tot geel/oranje/purper) en Alnus x spaethii (els, bruingele katjes in januari, jongblad purperkleur).
• Wordt: Pyrus calleryana “Chanticleer” (bloei wit, in maart/april, herfstkleur van groen/geel tot rood/purper).
• Onderbeplanting wordt: Rosa Rugosa (bottelroos) nabij kinderopvang en elders ook Hedera Helix “Arborescens” (klimop).

Muntinglaan

• Blijft: Pyrus calleryana “Chanticleer” (wit bloeiende sierpeer).
• Onderbeplanting wordt: zowel Rosa Rugosa (bottelroos) alsook Pyracantha “Firelight” (vuurdoorn).

Kamerlingh Onnesstraat

• Was: Prunus sargentii “Rancho” (roze sierkers).
• Wordt: Prunus padus “Albertii” (witte sierkers, bloei april-mei, donkergroen blad).
• Onderbeplanting wordt: twee soorten Rosa Rugosa (bottelroos).

Lorentzstraat, Van der Waalsstraat en Van Leeuwenhoekstraat

• Was: mix van Magnolia “Galaxy” (beverboom), Crataegus “Paul’s Scarlet” (rode meidoorn) en Amelanchier lamarckii (krentenboom).
• Wordt: mix van Magnolia “Galaxy” (beverboom, bloei roze/rood, geurend april/mei); Sorbus intermedia “Brouwers” (Zweedse meel- of lijsterbes, bloei creamwit in mei, herfstkleur geel/oranjegeel) en Amelanchier arborea “Robin Hill” (krentenboom, bloei roze wit in april, herfstkleur gele en rode tinten).
• Onderbeplanting wordt: Mahonia japonica “Blackfoot” en Hedera helix “Arborescens” (klimop) en ook in de Van Leeuwenhoekstraat Buddleja davidii (vlinderstruik).

Lorentzstraat buurtcentrum

• Boom wordt: Sorbus aucuparia “Edulis” (eetbare lijsterbes, bloei wit/crème mei/juni, donkergroen blad, najaar oranje bessen).
• Onderbeplanting: soort nog onbekend, is bepaald door de landschapsarchitect van de gemeente Groningen. Voorwaarden: bloei, niet giftig (rond school), ecologische waarde, sierwaarde, beetje sterk en goed te onderhouden.

Snelliusstraat

• Was: Prunus sargentii “Rancho” (roze sierkers).
• Wordt: Prunus padus “Albertii” (witte sierkers, bloei april-mei, donkergroen blad).
• Onderbeplanting wordt: meerdere soorten Rosa Rugosa (bottelroos).

Rondom kerk

• Was: Acer rubrum “Red Sunset”(esdoorn, hefstkleuren).
• Wordt: Acer xfreemanii “Celzam” (esdoorn, bloei rood in maart/april, herfstkleur geel en rode tinten).
• Onderbeplanting wordt: Pyracantha cocc. “Firelight” (vuurdoorn), Buddleja davidii (vlinderstruik solitair), Hypericum hook “Hidcote”.

De drie bestaande sierperen tussen het Convivium en de Paterswoldseweg konden blijven staan door een stukje rioolbuis geleid in te boren (i.p.v. te graven). De te planten boom aan de noordoostzijde van de kerk is op verzoek gewijzigd van een Robinia pseudoacacia “Frisia”, in een Sophora japonica “Regent” (honingboom, bloeit roomwit/roomgeel in juli/september, herfstkleur geel).

Bomen Convivium uitladen

aanmelden nieuwsupdate

@grunobuurt

Grunobuurt

RT @Nijestee: Hebben wij onlangs onderhoud uitgevoerd aan uw keuken, badkamer, toilet of cv of zijn we voor een andere grote klus bij u gew…

Grunobuurt

In de folder 'Activiteitenprogramma Buurtcentrum Stadspark mei-juni 2019' vind je alle speciale mei+juni-activiteit… https://t.co/KGdfXtlfGb

Bekijk de activiteitenagenda van de Grunobuurt

Tegel sec Vrouger

Lees hier alle nieuws over de onderdoorgang Paterswoldseweg

Lees alle Kunstnieuws uit de Grunobuurt

Over buurtpand KOPPEL

Fotogalerij

Tegel sec Aanpak ring zuid v2

Grunobuurt.nl maakt gebruik van een paar cookies. Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met ons privacy- en cookiebeleid.
Meer informatie OK